Ung Media besökte under torsdagen ett seminarium om pressetik, ”Kränkt i spalterna”.

Där modererade pressombudsmannen Ola Sigvardsson en diskussion om allt från Mikael Persbrandts kokainfilm till hur panelmedlemmarna, alla med erfarenhet av pressetik på olika nivåer, har tacklat anmälningar från privatpersoner under åren.

En av de större punkterna som togs upp var fallet med Barbro Jöberger, den före detta DN-skribenten som använde pseudonymen Julia Caesar för att skriva krönikor till Avpixlat med flera. I september 2015 blev hon avslöjad av Expressen. Publiken fick delta i en omröstning om att hon som privatperson hängdes ut i media och om rätten att vara anonym på nätet. Alla omröstningar blev väldigt jämna, vilket visar på att ”pressetik är motsägelsefullt och obegripligt”, precis som Ola Sigvardsson sade under seminariet.

Timmen blev till en lektion i etik för åhörarna. I fallet om Mikael Persbrandt valde pressombudsmannen att fälla Expressen till skillnad från Barbro Jöbergers fall. Detta beror på lagen som säger att publicisten har rätt att vara anonym, men det hindrar inte någon annan från att gå ut med personens riktiga identitet. Barbro Jöbergers texter var bland annat opinionsbildande och därmed var avslöjandet av hennes identitet av nyhetsvärde. Filmen där Mikael Persbrandt tar kokain hade endast ett nöjesvärde.

Ett tips från Ola Sigvardsson, till alla blivande journalister som vill ägna sig åt granskande journalistik, är att ”ha i åtanke hur motiverat det är. Är det viktigt eller bara roligt?”

Medverkande i panelen var Cecilia Krönlein, Karin Lennmor, Ola Sigvardsson, Ulrica Widsell och Fredrik Wersäll.  Moderator för seminariet var Björn Häger.

använd PO        använd panel

Fler artiklar