I onsdags var det Miljöpartiets tur att prata om sin Europapolitik. Medverkande var Carl Schlyter, Europaparlamentariker från 2004 till 2014, och Anders Wallner, partisekreterare för MP.
Seminariet inledde med en diskussion av EU-valets betydelse för riksdagsvalet i höst. Framgångarna fortsätter för F, SD, och MP samtidigt som M fortsätter att sjunka.
– Det har man sett i de länderna med EU-val innan riksdagsval, de partier som går fram i det första valet går fram i det andra valet också, säger Wallner.
Miljöpartiet har haft olika inställningar till EU genom åren, och Schlyter fick en chans att förklara sin ståndpunkt.
– EU är inget höjdarprojekt, det tycker jag fortfarande inte. Det roliga med EU är att till skillnad från riksdagen finns det ingen regering som alltid har rätt och aldrig kan ändra sig. Jag är dock kritisk till att det finns många stora företag som har mycket att säga till om.
EU:s mål för en minskning av koldioxidutsläppen med 40% till år 2030 är inte tillräckligt enligt Schlyter. Han säger att det borde finnas fler än ett mål, till exempel konkreta mål för både förnybar energi och energieffektivisering. Utan detta riskerar man att inte nå upp till utsläppsmålet, enligt Schlyter. Schlyter, som var EU-parlamentariker till och med juni i år, radar upp några exempel av det som han inte har lyckats genomföra under sin tid i EU-parlamentet.
– Vi har misslyckats med att avskaffa dödsstraffen globalt. Vi har misslyckats med att avrusta kärnvapen. Vi har misslyckats med att få en rättvis fördelning av bördan för den finansiella krisen. Men vi har försökt, och vi behöver bli fler.
Avslutningsvis kom den återkommande frågan om hur man ser på att rasistiska partier har kommit in i riksdagen och vad man ska göra åt det.
– Det första vi behöver göra ordnar de själva: att inte organisera sig. Att inte ha en grupp gör att man får mycket mindre inflytande. Det handlar om att göra ungefär det vi gjorde i riksdagen sist när Sverigedemokraterna kom in, att se till att man arbetar med en bred majoritet och stänga ute dem, säger Anders Wallner.
– De har inte haft någon inflytande i EU-parlamentet. Många av dem är inte ens särskilt aktiva just eftersom de inte har särskilt stort inflytande. Det är dock inte förvånande att de växer, krisen har drabbat många människor så oerhört svårt att folk letar överallt efter alternativ. Alla besparingar ska inte drabba de som har det sämst. Det funkar inte att de fattiga tar smällen i ekonomiska kriser, säger Carl Schlyter.