bild-1
Foto: Erik O. Thyselius

 

 

 

 

 

 

 

Isabella Löwengrip utfrågas i Aftonbladets tält.

Kl. 12 idag gästade Isabella Löwengrip Aftonbladets presstält för att frågas ut av Ehsan Fadakar och Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen. Tältet var fullsatt och stämningen var stundtals intensiv när samtalet kom in på feminism, jämställdhet och diskriminering. Ung Press var självklart på plats för att bevaka drabbningen.

”Bloggare kommer och går, Blondinbella består”. Med de orden presenterades Isabella Löwengrip när hon äntrade scenen. Utfrågningen kom snabbt att handla om feminism och jämställdhet. Isabella förklarade att hon ”inte är feminist, men tror på att det ska vara jämställt mellan könen”. Det var startskottet på ett intensivt samtal, där både Ehsan och Yilmaz frågade hur man kan nå jämställdhet utan feminism. Yilmaz frågade om inte Isabella var tacksam över allt det som kvinnorörelser tidigare lyckats uppnå.

– Självklart är jag jättetacksam för kvinnlig rösträtt, rätten till abort, p-piller och så vidare. Men man kan inte  heller inte sitta och vara tacksam hela tiden och inte våga kritisera dagens feminism.

Att Anders Borg kallar sig feminist avfärdade hon som ”valfläsk”.

– Feminism är för mig väldigt vänsterförknippat, många av de lösningar man presenterar bygger på ett tvång från staten. Jag tror inte på det, utan vill hellre se lösningar där individen själv får fatta sina val.

Ehsan frågade sedan Isabella hur det är att vara både ung, kvinna och styrelseproffs.

– Känns det inte ensamt? undrade han och frågade om man inte börja kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser.

– Jag tror inte det är ett så stort problem. Hur många kvinnor vill egentligen sitta i styrelser? Det är ganska tråkigt. Jag har aldrig träffat kvinnan som kämpat och sökt förgäves för att komma in i olika styrelser.

Samtidigt poängterade hon att mångfald i styrelser gynnar företag, men att man alltid måste utgå från individens kompetens. I dagens takt kommer det ta ”hundra år” för att styrelser ska bli jämställda, menade Yilmaz.

– Jag tror att 90-talisterna är en helt annan generation med andra krav. De kommer inte sitta med armarna i kors om de verkligen vill ta sig in någonstans, svarade Isabella.

Utfrågningen kom därefter att handla om löneskillnaden mellan män och kvinnor. Borde inte lika lön gälla för lika arbete? undrade Yilmaz.

– Det är inte så enkelt. Jag tycker att löner är något som ska sättas individuellt, det är din kompetens som ska räknas.

Samtalet kom sedan in på föräldraförsäkringen. Mycket fokus ligger idag på att pappor måste vara hemma mer med sina barn, samtidigt som det finns många kvinnor som inte vill dela med sig av föräldraledigheten, menade Isabella.

– Det finns kvinnor som förbereder sig länge och ser det som ”mitt år” med barnet och då vill man inte dela med sig av ledigheten. Det är så klart jättetråkigt!

Finns det då plats för unga människor i politiken? undrade Ehsan.

– Absolut. Det är dags för en ny generation att ta plats. Det är därför jag stöttade Anton Abele att komma in i riksdagen och Fredrik Federley i EU-valet.

Mot slutet fick Isabella även frågan om vem hon föredrar mellan Annie Lööf och Fredrik Reinfeldt.

– Annie Lööf. Reinfeldt är trött helt enkelt.

 

 

 

Fler artiklar