Jag brinner för frågan kring förorten då jag själv är uppvuxen där under hela mitt liv och jag har alltid haft en positiv bild av förorten. Tyvärr är det inte samma bild som representeras av media. Förorten betraktas många gånger med bilbränder, kriminalitet och våld. Jag tänkte fråga några Göteborgare om vad dem tycker och tänker kring förorten.

Foto: Haidar Beden

Tycker ni förorten representeras bra av media?

Verkligen inte! Svarar en ung tjej som jag mötte i Nordstan gallerian.

Ungdomar från förorten ser dåliga saker på instagram och sedan utför dem det in det verkliga livet och sen hamnar dem i trubbel. Men i slutet av dagen så är media och sociala medier bra men vi måste hitta en balans säger en anonym kille.

Sociala medier supportar inte och lyfter upp barn i förorten utan vi ser bara att dem själ bilar, dem bränner upp grejer, dem säljer droger hit och dit men vart är våra talanger? Vart är våra inspirationer? Var är det som visar att förorten är Nice? Sociala medier visar inte det.

Tror ni politiker har någon påverkan på synen om förorten?

Politiker försämrar bara det och gör det bara värre typ som Jimmie Åkesson. Det var till och med så att man hade någon skylt där ni från Marocko linje den och den ska ni dra till.

Foto: Haidar Beden

Tycker ni att förorten representeras bra av media?

Snabbt så sa svarade tjejerna med ett bestämt nej!

  1. Alltså alla människor har en bild av hur vi är eller hur vi beter oss i skolan. Dem ser oss som The Bad Kids. Där jag går i gymnasiet är det bara Svenskar, dem ser mig på ett annorlunda sätt bara frö att jag inte ser ut som dem.
  2. man har jätte många fördomar om oss och folk tror på det men det är inte sant. Det är dumma grejer som typ att det är farligt, jag själv kommer från förorten och folk i skolan, lärare och liknande behandlar dig olika än svenskarna.

3 saker ni förknippar med förorten?

  1. Jag känner mig hemma och vi folk kan relatera till varandra, vi är invandrare och från samma områden därför känner jag mig mer hemma. Jag ser en stor kontrast där jag går i skolan och känner mig inte hemma.
  2. det är exakt så när du går till typ Bergshamra, du känner dig hemma, folk blickar dig inte för att alla är som dig men om du går till stan eller till ett svenskt område så känner vi hur folk kollar på dig och folk tror att du själ något om du går in i en affär.
Foto: Haidar Beden

3 saker du förknippar med förorten?

Ungdomar, dåligt med saker att göra och stökigt.

Var tror du att du har fått den bilden från?

Det har blivit mycket uppmärksammat i media och att man ser just dem dåliga sakerna och att det är det som lyfts upp.

Tror du på att det egentligen är så?

Jag tror på att det är väldigt blandat. På vissa ställen kan det vara på det sättet men också att det kanske blir större genom att det är den bilden vi får av media

Text: Haidar Beden

Fler artiklar