Riksidrottsförbundet har varit med om bland annat medlemstapp under pandemin. Bild: Martina Fasen

De restriktioner som införts under pandemin har fått stora konsekvenser för idrotten. Under tisdagen samlades Riksidrottsförbundet och politiker för att diskutera nuläget för idrotten och hur omfattande pandemin är.

Riksidrottsförbundet och politiker höll ett seminarium om idrottsverksamheten under pandemin. Det var ett gäng stolta seminarietalare som sa att de, trots allt som hänt, är nöjda över att idrotten valt kampen mot corona före idrottsverksamhet. 

Kulturminister Amanda Lind medverkade och pratade om att corona har präglat tävlingar och träning på alla nivåer och att det är bra att mycket elitidrott har kunnat genomföras trots allt. 

– Folk tappar motivationen när tävlingar ställs in. Det har krävts stora ansträngningar och innovativa metoder för att fortsätta med träningarna och staten har bidragit med dubbla bidraget till idrotten, berättade Lind. 

Under seminariet växlade ordet mellan tre politiker och ordförande av idrottens riksförbund. Anna Wallenheim (S) lyfte att hon är orolig för folkhälsan, för medlemstappet och för att de måste hitta nya domare och ny personal. Hon berättade att vissa föreningar inte har kunnat hålla i gång alls medan andra har haft några träningar. Därefter pratade hon om hur barngrupperna har prioriterats och att det är något hon är stolt över.

– Vi måste fortsätta studera pandemin för jag tror inte att vi har sett alla effekter än, sade Wallenheim. 

Peter Helander (C) menade att vi inte ska vara så negativa när det kommer till pandemins begränsningar. Helander är med i föreningen som anordnar Vasaloppet och när politiker diskuterade om Vasaloppet skulle ställas in var han emot det förslaget. Han lyfte att Vasaloppet ställde om i stället för att ställa in. Sedan riktade han sin tid i strålkastarljuset mot unga utövare. 

– Problemet att unga slutar med idrott har funnits i flera år så det är inget nytt. Vi har en ojämlikhet mellan flickor och pojkar. Särskilt unga flickor slutar och rör sig alldeles för lite, så det måste vi göra något åt, sade Helander. 

Han ansåg även att Riksidrottsförbundet måste bli bättre på att skapa spontanidrottsplatser. Ställen att träna på som ligger där människor bor, som går att använda och där barn kan leka. Helst utan buller från närliggande trafik. 

– Det får inte bli så att arenor tränger undan verksamheter, sade Helander. 

Under seminariet hyllade Lind ledare och betonade hur viktiga de är. 

– Idrott handlar om ideella, engagerade ledare som ger av sin tid och kunskap till unga, sade Lind. 

Reporter: Martina Fasen

Fler artiklar