22-åriga Behnam Mahajerzahde-Heidari levde länge i en tillvaro präglad av kriminalitet och missbruk. Efter att ha bestämt sig för att bryta med sitt gamla liv är han nu aktiv i Unga KRIS (Kriminellas Revansch i Samhället). Ung Press intervjuade Behnamn i Almedalen, där han berättade sin historia och om Unga KRIS engagemang för att få ungdomar tillbaka in i samhället.
– Berätta lite om din bakgrund.
– Jag kommer från Göteborg och är uppvuxen tillsammans med min mamma och storebror. Pappa stack närjag var mindre än ett år gammal och han kom inte tillbaka till mitt liv förrän jag var 17-18 år. Jag levde i ett utanförskap och kände mig inte hemma någonstans. Det ledde till ett destruktivt beteende och att jag började missbruka droger.
– Hur kom du i kontakt med Unga KRIS?
– Jag flyttade till Danmark när jag var 18 år när jag fick reda på att min pappa var vid liv och bodde där. Trots det gick inte så mycket bättre och jag fastande djupare i kriminaliteten. Till slut hamnade jag i fängelse, blev utvisad och förlorade kontakten med mina småsyskon. Då tänkte jag att det får räcka nu, så jag bad om hjälp och Unga KRIS hämtade mig vid gränsen när jag muckade. Sedan dess har jag följt deras väg.
– Vad vill Unga KRIS uppnå i Almedalen?
– Vi vill visa för andra som är i samma situation som vi har suttit i att det går att ändra sitt liv, bara man vill. Vägen ut ur kriminaliteten är inte ”den stora kuppen”, utan en förändring som kommer inifrån dig själv. Det budskapet vill vi föra fram med våra kampanjer och seminarier här i Almedalen.
– Hur borde man arbeta för att hindra att unga människor hamnar i kriminalitet?
– Det finns många sätt. Både förebyggande, det vill säga att vi åker runt på skolor och visar oss och sen belysa den mörka sidan av kriminalitet. Det finns en stark romantisering i dagens samhälle av den kriminella livsstilen, där framförallt glamouren och pengarna lyfts fram, när det i verkligheten bara slutar på två sätt: i fängelse eller med döden. Det är inget lyckligt liv.
– Vilka är de största utmaningarna för en ung människa som vill lämna det kriminella livet?
– Det kan se väldigt olika ut. För den ena kan det vara att bryta med sitt gamla umgänge, människor som man har vuxit upp med och som man delar starka erfarenheter med. Det är ett jättestort hinder. För en annan kan det vara att bli accepterad av samhället och känna att man är en del av det. Många har en jättetrasig självkänsla och känner en stor skam över sitt tidigare liv. Då gäller det att vända de tidigare erfarenheterna till något positivt, och se det som en tillgång som man kan använda för att göra gott i stället. Sen kan det vara praktiska problem, till exempel jätteskulder för rättegångskostnader, privatskulder, fordonsersättning och så vidare. Det kan ibland handla om mångmiljonbelopp.
– Hur viktigt är det med bra förebilder?
– Bra förebilder är A och O. Att hitta en människa som man känner sig trygg med har varit väldigt viktigt för mig. En person som man kan dela sina tankar och känslor med, som man kan se upp till och få råd av.
– Vad är ditt budskap till unga människor som fortfarande är fast i kriminalitet?
– Att man kan bryta med sitt gamla liv, och att det nya livet är helt fantastiskt att leva. Det är inte omöjligt, utan rätt enkelt om man bara bestämmer sig.
Fotnot: Unga KRIS håller seminarier och workshops hela veckan i Almedalen. Programmet hittar du under: http://www.ungakris.se/.