Sofie Granath, projektledare på Altitude Meetings. Bild: privat

Redan år 1956 menade sociologerna Donald Horton och Richard Wohl att det fiktiva vi ser på tv, läser om i böcker och hör på radio har en stor inverkan på vad vi tycker och tänker i verkliga livet. Dramaserien Tunna blå linjen hade premiär i januari. Den fick ett gigantiskt genomslag har haft rekordmånga tittare på SVT Play, det första avsnittet har setts av flera miljoner tittare. Serien utspelar sig i Malmö och kretsar kring en grupp poliser. Under Almedalen höll Altitude Meetings och Malmö Stad seminariet Vad kan en tv-serie göra för en stad och vad kan en stad åstadkomma i en tv-serie?. Sofie Granath, projektledare på Altitude Meetings, berättar att eftersom serien blivit en så stor succé både i Malmö och i andra städer vill de lyfta varför serien blivit så framgångsrik och hur serien har förändrat hur folk ser på Malmö. 

– Serien skildrar på ett realistiskt sätt, jag känner igen min hemstad i serien, säger Granath.

Serier och film kan ibland motta kritik för att de bidrar med att öka stereotyper men de kan även ge möjlighet till att visa upp nya sidor och vidga folks vyer.

– Om man bor i Malmö så tycker alla man pratar med att den har lyckats skildra Malmö som det faktiskt är. Jag känner mig inte otrygg. Serien visar också att Malmö är en fin stad, den visar alla fina delar också, säger Granath. 

Reporter: Nina Muossa

Fler artiklar