Liv Strömquist intervjuades under Bokmässan. Bild: Skärmdump från intervjun.

Liv Strömquist är aktuell med sin nya bok, Inne i spegelsalen. Den handlar om vår tids besatthet av vårt yttre och hur vi framställer oss själva på bild. I en intervju under Bokmässan samtalar Liv om sin bok och om utseendefixering som fenomen i dag och historiskt.

Liv menar att intresse för fysisk skönhet alltid har funnits, men att det intensifierats de senaste tio åren. Dels på grund av smartphones med den konstanta möjligheten att ta bilder på oss själva och andra, men också sociala mediers intåg och hur vi via dessa väljer att framställa våra liv.

Liv pratar om en “zoomboom”, en våg av plastikkirurgi som kommit av att folk har tittat mycket på sitt ansikte i den lilla zoom-rutan. Hon berättar om en kompis som dejtade via facetime under pandemin, och hur konstigt det kändes för kompisen att se sig själv medan hon också kollade på sin dejt.

Enligt Liv kan den konstanta konfrontationen med sitt eget ansikte ge en sorts självmedvetenhet som också inger en känsla av press och ett “yttre öga”. Detta har medfört att utseendets status har höjts, och att “sexighet” blivit till en form av kompetens. Till exempel jämför hon i boken två olika fotograferingar, en med Marilyn Monroe och en med Kim Kardashian. Marilyn Monroe hade väldigt lite kontroll över hur hon såg ut på bilderna och missbrukade också tabletter vilket gjorde att hon då och då tuppade av under fotograferingen. Bilderna är avklädda och det är tydligt att de är tagna av en manlig fotograf utifrån den manliga blicken. I jämförelse med dagens influencers och kändisar har exempelvis Kim Kardashian stenkoll på hur hon framställs på bild, och kan kontrollera detta mycket mer. Liv menar dock att det inte känns som att dessa kvinnor uppfinner någon ny form av kvinna, utan att det snarare känns som att de approprierar den manliga manliga blicken och vänder den mot sig själva.

Att vara så kallad “empowered” för att man lägger upp snygga bilder på sig själv för att som till exempel influencer kunna sälja en produkt. Avslutningsvis berättar Liv om den österrikiska kejsarinnan Sisi, som enligt ryktet var med och uppfann idealet att kvinnor ska vara smala. Sisi ansågs vara en av de vackraste kvinnorna i världen under sin tid, men hade svårt att hantera pressen av att behöva leva upp till myten om sin egen skönhet. Efter att hon fyllde 32 år började hon täcka ansiktet med en stor solfjäder och hon vägrade synas på kort. Detta för att hon ville att hennes skönhet skulle bevaras i folkets minne.

Reporter: Sigrid Högberg

Fler artiklar