Efter en lång söndag med blandat väder var det slutligen dags för Socialdemokraterna att öppna årets Almedalsvecka. Det var ett öppnande med både musik och tal, men vad hade Stefan Löfven egentligen att säga?

Först upp på scenen var Miss Li som levererade musik och skapade en bra stämning bland publiken. Förutom musiken pratade även Miss Li om politik och om hur människor tidigare hade kommit fram till henne och varit imponerade över Sverige, något som inte längre hände, någonting hade hänt under de senaste åren.

Efter Miss Li kom Stefan Löfven slutligen upp på scen. Han uppmärksammade först SSU och att det var så mycket människor på plats och berättade sedan att både Lisbeth Palme och Ingvar Carlsson var på plats i publiken. Sedan hördes ett ord från Löfven: ”Solidaritet”.

Hela Löfvens tal tog upp väldigt mycket olika frågor. Han hann med att ta upp både rasism, välfärd, feminism, järnväg, jobben, skolan, privatiseringar och skatterna samtidigt som han uttalade konkreta förslag till många av dessa frågor. I mångt om mycket blev andan bakom orden ideologisk, men orden som kom ut kändes som förslag, och det var många av dessa.

Det kändes dock också att valet börjar komma närmare och närmare och ett Socialdemokraterna som vågar säga lite mer. Inte bara när det kommer till förslag utan också när det kommer till vilka ord Socialdemokraterna vågar använda. Solidaritet var ett av orden, men även ord som könsmaktsordningen användes och vid ett tillfälle sa Löven att en jämställdhetsreform ska göras som ”ska sätta ett stopp på bortkvoteringen av kvinnor”.

Stefan vågade inte bara ta feminismen i mun utan även solidariteten och antirasismen. ”SD är ett rasistiskt parti med rasistiska rötter” sa Löfven och möttes med applåder. Stefan Löfven lät säker när han stod på scen. Detta var inte någon ocharmig partiledare, så som han tidigare har beskrivits av media, utan någon som vågade vara vitsig och använda sig av starka ord. Försöker Socialdemokraterna vända kappan efter opinionsvindarna, eller har kanske Socialdemokraterna hittat hem?

Fler artiklar