Den 3 Juli var Moderaternas dag på Almedalen. Det var ett tal där Fredrik Reinfeldt hade mer energi än vad han brukar omskrivas att ha inför en stor publik i Almedalsparken. Men vad hade han att säga till alla som var på plats och hur många var det som var på plats som var där för att protestera snarare än att visa sitt stöd?

Innan Reinfeldts tal började spelade Moderaternas förakt Michaela Forni dansbar musik för att skapa stämning bland den stora publiken. Det var inte direkt någon storfest bland de som stod i publiken men det kan mer ha berott på det regniga och gråmulna vädret.

Något som skiljde sig från föregående partiledares tal (av de jag besökt) var antalet personer med banderoller och budskap som var riktade mot Fredrik Reinfeldt. Både Grön Ungdom med skyltar om feminism och Dror Feiler med Ship to Gaza-flaggor stod längs med Donnersgatan inför Moderaternas tal. Även Femen försökte sig på att göra en kupp under talet, men blev dock tagna innan de kunde ta sig upp på scenen.

Men talet då? Vad sa egentligen Reinfeldt? Som han så ofta gör pratade han om jobben och ansvar i offentliga finanser samtidigt som han bemötte kritiken mot att det ofta är något han pratar genom att skoja om dessa kritiker.

Reinfeldt var livligare än annars och han var roligare än annars, men på vems bekostnad? Det är ett tillfälle i talet när han pratar om hur han träffat skolelever som ställt frågor och gett kritik kring betygen och mattematikundervisningen, något som han besvarat med att göra någon form av imitation av dessa elever och sedan säga att ”ni kommer att tacka mig i framtiden”. Publiken skrattade. Frågan är om eleverna gjorde detsamma.

I sitt tal hyllade Reinfeldt lärarna, företagarna och alla de som valt att komma till Sverige från något annat land. Han lanserade en satsning på bostadsbygge som skulle skapas genom att avreglering på bostadsmarknaden och genomgående om moderaternas ideologi. Nu är den stora frågan om en moderat ideologi och att vara lite vitsigare är det som kommer vinna tillbaka moderaternas väljare från förra valet.

Fler artiklar