30 Juni och Kristdemokraternas dag, så vad hade Hägglund att säga?

Kristdemokraternas dag i Almedalen, och det var Göran Hägglund som skulle upp och hålla tal. Innan Hägglund höll tal var det Sara Skyttedal som höll tal och det var ett personligt tal som pratade om hennes uppväxt vilket hon sedan leder till att bevarade värden och våra gemensamma traditioner är det som är värt att bevara.

Göran Hägglund introduceras som ”familjens försvarare, de äldres förkämpe och försvarets försvarare och Kristdemokraternas partiledare” av Skyttedal och Hägglund gick starkt ut på att just prata om försvaret. Han pratar om hur han under föregående Almedalstal påpekade att vi var tvungen att förbättra försvaret och med utvecklingen i Ukraina är detta bevisat att vara sant.

Vidare pratade Hägglund om vården och en historia om en cancerpatient som råkat illa ut. Det var ett utspel om att det skulle bli bättre organisering och till och med ett förstatligande av sjukvården var uppe på tal. Det var dock ett sorl i publiken som hördes konstant i bakgrunden och inte en lika koncentrerad publik som under Socialdemokraternas tal.

När Hägglund gick igång med sitt ordvitsande blev det dock en lite muntrare och mer koncentrerad publik. Han jämförde de rödgrönrosa-partierna med ett trädgårdsland där trädgårdsarbetet inte gick så väldigt bra och där t.ex. Gudrun Schyman ”brände klöver”.

Förutom försvar och sjukvård lade Hägglund fram sitt förslag om idrott varje dag i skolan och pratade också jämställdhet. Orden han använde lät ofta som de skulle kunna komma från en parti på vänstersidan men de uttalade lösningarna var sedan istället mer av det konservativa slaget.

Retoriken från både Skyttedal och Hägglund låter mer konservativ än liberal och kanske är det dit partiet är på väg? När opinionen sviktar måste de definiera sig själv som parti och hitta tillbaka till vilket parti Kristdemokraterna är. Om retoriken kommer hjälpa i opinionen återstår dock att se.

Fler artiklar