Alliansen med anhängare i släptåg.
Foto: Erik O. Thyselius

Alliansens partiledare med anhängare i släptåg.

Alliansen höll idag ett demonstrationståg för att mobilisera de egna väljarna i Visby. En lång svans av jublande anhängare följde Fredrik Reinfeldt, Annie Lööf, Göran Hägglund och Jan Björklund på deras väg mot en scen nära Österport. Väl där presenterade de sina visioner inför valet, samtidigt som man passade på att attackera oppositionen.

Till tonerna av hetsig housemusik äntrade partiledarna scenen under stort jubel från publiken. Björklund inledde och hyllande regeringens politik, då han menade att en kvarts miljon nya jobb skapats samtidigt som välfärden byggts ut.

– Vi går ut krisen som en av de starkaste ekonomierna i västvärlden, fortsatte han.

En av de större nyheterna är att regeringen vill satsa på höghastighetståg.

– Man kommer nå Stockholm-Göteborg på två timmar, och de stora Nordtyska städerna på fem-sex timmar, sa Björklund.

Göran Hägglund ville att det ska bli enklare att bygga nya bostäder.

– Från att det beslut ta tar det i regel tre-fyra år innan spaden kommer i marken. Det beror på att vi har väldigt krångliga regler som gör att det är lätt att överklaga.

På sikt vill man bygga etthundratusen nya bostäder. Med regeringens förslag kan byggtiderna komma att kortas med ett år, enligt Hägglund. Den kontroversiella frågan om att öppna upp för marknadshyror nämndes dock inte av någon av partiledarna.

Annie Lööf lovade att Alliansen både kan skapa fler jobb och en bättre miljö.

– Det är någonting annat än Miljöpartiets nolltillväxt, sa hon och möttes av jubel.

Björklund gick även till hård attack mot oppositionen. Genom att inte redovisa sin politik gemensamt innan valet sviker man väljarna, menar han.

– Det är den största mörkläggningsaktionen i modern svensk politisk historia. De ska inte komma undan.

Fredrik Reinfeldt fortsatte på samma spår.

– Vad som står emot oss vi vet vi väldigt lite om. Men det vi vet är att arbetslinjen ska angripas.

Han fortsatte och varnade för att det kommer att bli dyrare att anställa unga vid en rödgrön valseger. Björklund kommenterade även Alliansens dåliga opinionssiffror.

– Det vi ska komma ihåg är att val avgörs allt senare. En tredjedel av väljarkåren har inte bestämt sig hur de ska rösta.

Reinfeldt avslutade med att konstatera att det fortfarande är jobben som är den viktigaste frågan i höstens val.

– Jag har den här underliga idén om att vi ska ge samma svar varje gång någon frågar, svarade han och rev ner en skrattsalva.

 

 

Fler artiklar