Therese Hartman Liungman är engagerad i Malmö ungdomsråds miljö- och klimatutskott. Hon vill att politiker ska lyssna på ungdomar och belyser glädjen i att engagera sig i samhällsfrågor.
I höst börjar hon tredje året på naturprogrammet på S:t Petri gymnasieskola i Malmö. Det var just via skolan hon hittade till Malmö ungdomsråd:
– Min rektor mailade ut att rådet skulle ha ett introduktionsmöte. Jag gick dit och sedan var jag fast.
Alla Malmöbor mellan 13-25 år är välkomna att delta i rådet som har delat in sig i olika utskott baserat på intresse. Förutom miljö- och klimatutskottet finns det utskott för psykisk ohälsa, diskriminering och kriminalitet. Men även de med andra intressen är välkomna:
– Du kan vara intresserad av vad som helst. Det kan exempelvis vara att du har ett musikintresse och vill ha fler platser där man kan skapa musik. Om man är ung i Malmö och vill driva en fråga kan man komma till oss.
Att det blev just miljö och klimat för Hartman Liungman beror på att hennes intresse för de frågorna har vuxit mer och mer sedan hon var liten.
– Jag har insett att jag vill jobba med klimat på något sätt. När jag var liten gillade jag djur och att vara ute i naturen. Det var så jag började intressera mig för miljöfrågor som nedskräpning och bekämpningsmedel. Sedan insåg jag att det finns ett större perspektiv och då fann jag klimatfrågorna.
Alla frågor handlar om klimatet
Den viktigaste frågan för Hartman Liungman är att lyfta insikten om att alla frågor faktiskt handlar om klimatet.
– Jag vill att folk får upp ögonen för att klimatet påverkar ekonomiska frågor, sociala frågor och samhällsfrågor. Alla blir påverkade i så många led. Det går inte att bortse från.
Klimatets inverkan på samhället var även något som uppmärksammades under Så gör vi plats för barn och unga i klimatomställningen – på riktigt, det seminarium som Hartman Liungman medverkade i. Där lyfte Barnfondens generalsekreterare Martina Hibell statistik om hur barn kommer drabbas av klimatförändringarna.
– Det är fruktansvärda siffror hon tar upp. Vart fjärde barn kommer inte ha tillgång till rent vatten år 2040. Det är svårt att föreställa sig. Jag blir otroligt berörd av det.
Hartman Liungman reflekterar kring att det är svårt att prata om sådan dyster statistik eftersom vissa blir paralyserade av det medan andra andra får upp kämparglöden. Hon menar att klimatoron redan är oerhört utbredd.
– Det finns ett stort klimatengagemang. Även de som känner att de inte kan mycket om klimatet är väldigt oroliga. Samtidigt är inte alla ungdomar är klimatmedvetna.
För att öka kunskapen tror Hartman Liungman att skolan har en viktig roll. Hon tycker att man pratar för lite om klimatet.
– Klimatet går in i alla ämnen. Men för mig, och många andra, har det knappt tagits upp.
Politiker måste lyssna på unga
En annan nyckel tror hon finns i ökad kontakt mellan unga och politiker. Hon tycker att politiker ska bli bättre på att bjuda in unga till seminarier, event och möten.
– Politiker behöver få de ungas röst och unga behöver känna att det finns politiker som lyssnar. Trots att barnkonventionen är lag är det fortfarande svårt att bli lyssnad på.
Ett annat problem är att många möten politiker har ligger på skoltid. Therese har förståelse för att många unga inte orkar eller känner att de har tid att engagera sig. Men det är framför allt glädjen i engagemanget som hon lyfter fram på frågan om hur det är att vara ung och engagerad:
– Väldigt roligt. Man kan göra väldigt lite och ändå bli uppskattad. Man får träffa människor i andra åldrar, samhällsgrupper och sammanhang som man aldrig hade pratat med annars.
De reaktioner hon får från omgivningen är positiva.
– När jag pratar med andra om mitt engagemang kan jag se hur det tänds något hos dem och de säger “Det där har jag också tänkt på!”.
Avslutningsvis ger Hartman Liungman ett råd till andra unga som vill engagera sig.
– Tro på dig själv. Alla har något att bidra med och alla är experter på något även om de kanske inte vet om det. Alla har rätt att bli hörda och få uttrycka sig.
Budskapet är tydligt: Det är roligt att engagera sig.
Seminariet med Therese Hartman Liungman går att se här: https://almedalsveckanplay.info/63072
Reporter: Emelie Lindgren