Artificiell intelligens finns överallt runt omkring oss och underlättar vardagen för många, men överväger fördelarna nackdelarna? Och kommer robotar ta över jorden? Civilingenjören Hampus Londögård reder ut det för oss. 

Robotar, självkörande bilar, personliga virtuella assistenter som iPhones Siri och Amazons Alexa, kameror, dammsugare, översättningsappar. Listan med produkter och tjänster som drivs av artificiell intelligens (AI) kan göras lång. Hampus Londögård är civilingenjör med fokus på AI och jobbar på AFRY, ett företag som är specialiserade på teknik, digitalisering, hållbarhet och rådgivning. Londögård förklarar att AI är mycket vanligare i vår vardag än de flesta tror. 

“Bara du tar en bild med din mobil så använder du AI. Den optimerar hur ljussättningen ska se ut, hur mörkret ska se ut och hur mycket färg ska vi visa för att bilden ska bli så naturlig som möjligt. Det [AI] är överallt.”

Hampus Londögård. Bild: Privat

Faktum är att AI i dag är så utspridd i samhället att utvecklingen inte går att stoppa. Det viktiga här är att se till att produkten är etisk och inte skadar. Det finns dock idag inte några lagar som reglerar AI i Sverige. Londögård menar att det dock kommer inom en snar framtid allt eftersom AI blir mer och mer närvarande i samhället.    

“Det finns många etiska råd och en hel del etiska riktlinjer som många länder har. I Storbritannien har de många riktlinjer efter att personliga assistenter gjort felaktiga beslut” säger Londögård. Efter att Amazons motsvarighet till Siri, Alexa, inlett ett samarbete med sjukvården i Storbritannien, valde några journalister att göra en undersökning för att se hur effektiv personliga assistenten som drivs av AI var. 

“Journalisten spelade att de var en ung pojke som blev slagen och våldtagen av sin pappa och frågade då den här roboten [Alexa] vad ska jag göra?  Och då hade den sagt till honom  ‘familjerelationer är svåra men de är värda att kämpa för’ och det är inte riktigt rätt respons att ge till ett femårigt barn som inte vet vart de ska rikta sig utan riktar sig till en robot.” berättar Lonögård. 

AI funkar inte felfritt utan sådana här problem uppstår då och då. Under måndagens Almedalsseminarium Vikten av att förstå AI, lyfter Londögård upp flera sådana fall där Alexa sagt åt en kvinna att försöka få sitt hjärta att sluta slå eller där Alexa rekommenderat pronografiskt inehåll för minderåriga. Största problemet med AI är enligt Londögård när AI spär på redan existerande nackdelar i samhället som exempelvis att öka rasismen eller diskrimineringen. År 2018 visade det sig att Amazons rekryteringssystem, som använde AI för att sortera bland alla sökande, favoriserat män över kvinnor oavsett meriter. Det resulterade i att kvinnor valdes bort i större utsträckning. Sådana problem leder då till att en underrepresenterad grupp blir ännu mindre representerad.   

Bild: Andrea De Santis

Ett flertal jobb kommer att försvinna i och med digitalisering och att allt fler robotar ökar. Dock finns det självfallet fördelar och i idag behövs AI då det förbättrat sjukvården exempelvis kan vi ta mycket klarare röntgenbilder. Ett annat konkret positivt drag med AI är självkörande bilar. 

“Vi kommer inte ha fulla förare som kör ihjäl ganska många varje år och folk som sitter och messar och kör bil. För att självkörande bilar ska få användas är ju tanken att de ska vara 100 gånger säkrare än människor” berättar Londögård. 

Att AI (Artificiell Intelligens) skulle utvecklas till den grad att robotar tar över och människor står handfallna, besegrade av sina egna skapelser är dock inget att oroa sig över menar Londögård, “om det skulle finnas en möjlighet att det händer så är det väldigt långt kvar. Det är inte möjligt med dagens teknik. Men om 1000 år vem vet vad som händer då? Bara 20 år bakåt såg världen helt annorlunda ut”.   

Reporter: Nina Muossa

Fler artiklar