Foto: Henrik Dävermo

Gothenburg Horse Show (GHS) slog för första gången upp portarna 1977 och sedan dess har över tre miljoner människor besökt det enorma evenemanget. Nu är det dags igen. Klockan 14.00 den 19 februari började hästentusiaster välla in på Scandinavium.

Årets första klass är en nyhet. I Lövsta Future Challenge International Dressage U25-Grand Prix tävlar svenska U25 ryttare mot internationella ryttare i samma klass. Parallellt med tävlingarna i Scandinavium hålls Eurohorse-mässan på Svenska mässan. Där går det att hitta allt från glittriga schabrak och ridbyxor till hästtrailers och hästgodis. Det är ett paradis för hästälskare. Gothenburg Horse Show är ett årligt evenemang med fokus på ridsporten.

Under Gothenburg Horse Show tävlar rutinerade ryttare från världseliten i FEI World Cup (hoppning och dressyr). Unga stjärnskott tävlar bland annat i Sverigeponnyn (Fd GP ponnyn) och GHS Young Rider Cup. Världscupfinalen i hoppning har ägt rum på Scandinavium så många gånger att GHS har fått epitetet ”Home of the FEI World Cup” tilldelat av FEI, det internationella förbundet för ridsport. Nästa år är världscupfinalen tillbaka på Scandinavium. Under arrangemanget hålls inte bara tävlingar inom hoppning utan även inom dressyr. År 1982 tog Gothenburg Horse Show in dressyr i form av olika showinslag i programmet och sju år senare hölls den första världscupfinalen i Scandinavium under GHS. Under årens lopp har även körningen fått sin plats och det har gått från att var en populär mellanakt till riktiga tävlingar. År 2002 gick den första världscupfinalen i kröning av stapeln, FEI World Cup Driving. 

Vad tycker besökarna om Gothenburg Horse Show? Jag ställde frågan till fyra besökare som besökte Scandinavium och mässan under fredagen. 

Vendela Alfredsson, 16 år.

Varför är du på Gothenburg Horse Show? 
Jag är här för att det är en rolig händelse. Det är bara en gång om året så man får passa på. I dag var jag på en föreläsning med Försvarsmakten tillsammans med mina vänner från min ridklubb och då fick vi biljetter till kvällens pass. Jag försöker alltid gå minst en dag varje år. 

Hur många gånger har du varit här tidigare? 
Jag vet inte riktigt men säkert dem senaste 4-5 åren. 

Vad har du för relation till ridsporten och vad betyder det för dig? 
Jag har en egen häst och jag jobbar i stall, rider på ridskola och hjälper till med andras hästar. Det betyder mycket för man kan komma bort från allt annat i vardagen och bara släppa allt. Hästar är fantastiska och mysiga djur och även om jag kommit ifrån från ridningen lite så vill jag ändå hålla kvar vid det för den är bra på så många sätt. 

Varför tycker du ridsporten är bra?
För att det är roligt, du kan alltid utvecklas och du är aldrig färdig. Du kan umgås med vänner i stallet och det blir som en avkoppling för mig. 

Skulle du rekommendera andra att gå på Gothenburg Horse Show nästa år? 
Ja, det skulle jag göra för att det är intressant att se hur de riktigt duktiga ryttarna rider. Man lär sig jättemycket av att bara titta. Sedan finns det en stor mässa där allt är samlat och den är också intressant.

Vad har varit bäst hittills och vad ser du fram emot mest? 
Hittills har jag bara gått på hoppklasser. Den klassen som just var tyckte jag var väldigt bra eftersom Sverige är i toppen. Jag hoppas att det går lika bra i nästa. 

Amelie Vindrot, 17 år.

Varför är du på Gothenburg Horse Show? 
För att jag tycker det är en väldigt roligt händelse och det händer bara en gång per år. Det är väldigt roligt och en upplevelse. 

Hur många gånger har du varit här tidigare? 
Jag har varit här så länge jag kan komma ihåg, det är nog sex gånger. 

Vad har du för relation till ridsporten och vad betyder den för dig? 
Ridsporten betyder väldigt mycket för mig, jag jobbar i ett stall och hjälper till väldigt mycket med hästarna där. Jag har ingen egen häst men sporten hjälper en verkligen att komma bort lite från verkligheten och tänka på annat. Det är liksom bara avkoppling. 

Varför tror du att ridsporten ofta bortprioriteras i sportsammanhang? Gothenburg Horse Show fick exempelvis byta datum på grund av ishockey-EM. 
Jag tror det är för att den inte har en lika stor målgrupp, ofta är det kvinnor som vill kolla ridsport även fast det i världscupen ofta är män som tävlar. Sedan är många fler grenar och därför svårare än att bara anordna en hockeymatch. 

Skulle du rekommendera andra att gå på Gothenburg Horse Show? 
Ja, det skulle jag. Det är sjukt bra stämning, speciellt när det är någon från Sverige som hoppar. Om man har möjlighet tycker jag absolut att man ska gå. 

Vad har varit bäst och vad ser du fram emot mest? 
Jag har bara sett hoppningarna är så länge men förra klassen jag såg var superbra med Sverige i toppen. Det är väldigt roligt att kolla på hoppning för det är så spännande och man vet aldrig vad som händer. 

Adela tycker främst om hoppningen på Gothenburg Horse Show.
Foto: Privat

Adela Ochotnicki, 17 år

Varför är du på Gothenburg Horse Show? 
Jag är här för att kolla på tävlingar, främst hoppningen eftersom att jag tycker det är roligt. 

Har du varit här tidigare och i så fall hur många gånger? 
Ja, men jag vet inte hur många gånger. 

Vad har du för relation till ridsport och vad betyder den för dig? 
Jag har ridit sedan jag var fem år. Den betyder mycket. Just nu har jag bara en medryttarhäst men jag har haft egen innan.

Varför tror du att ridsporten ofta bortprioriteras i sportsammanhang? 
Det är väl för att inte alla ser det som en sport. Sporten har en liten stämpel på sig så då kanske den bortprioriteras trots att det är den är näst största i hela Sverige. Det är lite konstigt. 

Skulle du rekommendera folk att komma hit till Gothenburg Horse Show? 
Ja, det är jättekul. 

Idadia vill se hoppning, dressyr, agility och mountain games.
Foto: Privat

Idadia Ochotnicki, 13 år

Varför är du på Gothenburg Horse Show? 
Jag är här för att kolla på hoppningen och dressyren men även agility och mountain games. 

Har du varit här tidigare? 
Ja, jag har varit här tidigare. Jag tror att det är tre-fyra gånger. 

Vad har du för relation till ridsport och vad betyder den för dig? 
Jag har ridit några år på ridskola och haft en egen häst. Sporten betyder mycket för mig. 

Varför tror du att ridsporten ofta bortprioriteras i sportsammanhang? 
Det verkar som att många inte ser ridsport som en riktigt sport eftersom den handlar om djur. 

Skulle du rekommendera andra att gå på Gothenburg Horse Show? 
Ja, för det finns så väldigt många olika saker att se. Egentligen spelar det ingen roll om du är intresserad eller inte. 

Fler artiklar