Pressbild

FILMRECENSION

Under Göteborg Film Festivals näst sista dag visades dokumentären Notturno. Med gripande människomöten och miljöer får tittaren för en kort stund komma närmare vardagslivet för personer som västvärlden annars mest får höra om i korta nyhetsinslag.

Notturno (2020) som på italienska betyder natt, är regisserad av den prisbelönte italienske regissören Gianfranco Rossi. Rossi ville åt vardagslivet för lokalborna i ett krigsdrabbat område och dokumentären tog hela tre år att filma. I Notturno får tittaren möta familjer, elever, lärare, arbetare, patienter och styrkor i länderna Irak, Libanon, Kurdistan och Syrien. 

Om du är otålig och gärna vill ha snabbt tempo i film och berättelser så håll ut! Det tar ett bra tag innan tittaren får höra den första dialogen. När den kurdiska kvinnan som blir den första att tala väl gör det är det med sådan smärta i rösten att en snabbt glömmer den långsamma starten. Kvinnan befinner sig i det fängelse där hennes oskyldige son torterades och mördades av Turkiska styrkor. “När jag känner på väggen, känner jag ditt blod” säger hon. Till skillnad från de flesta dokumentärer finns det ingen berättarröst som förklarar vad som sker eller vem tittaren möter. Det är hela tiden personerna i bild som för berättelsen framåt.   

Stundtals känns Notturno långsam och seg men det finns nog en poäng i det. Vardagslivet rör sig inte i hastig tempo som actionspäckade Hollywood filmerna eller de korta nyhetsrapporterna ger sken om. Vardagen kan vara långdragen, tråkig och kännas ensam och farlig för de som inte är garanterade säkerhet. De skickligt filmade miljöscenerna ihop med naturljudet får oss att känna att vi är med på plats. Rossi har verkligen lyckats fånga upp och få tittaren att känna hur skönt det måste vara för den unge pojken som efter en lång arbetsdag äntligen kan lägga sig ner och sova. Detta ger filmen hela 4 stjärnor av 5. Notturno har redan belönats vid flertalet festivaler och är även Italiens bidrag att tävla i kategorin bästa internationella långfilm vid 93:e Oscarsgalan. 

Kort fakta:
Namn: Notturno (betyder natt på italienska)
Regissör: Gianfranco Rossi
Språk: Arabiska och Kurdiska (visas med engelsk undertext på Gbg filmfestival)

Fler artiklar