A Real Job av Thomas Lilti fick äran att smyginviga Göteborgs filmfestival och det vi får är en riktig homage till läraryrket. Denna film visar hur verkligheten ser ut för lärare, på gott och ont. Det märks att Lilti verkligen har gjort sin research ordentligt vilket resulterar i ett charmigt drama som drar in en från början och bjuder på skratt men även sorg.

Den större delen av mitt unga vuxna liv tillbringades i skolans värld. Därför var det med stor entusiasm som jag kröp ner i sängen för att börja filmfestivalen lugnt hemma dagen innan det riktiga ståhejet drar igång. Många scenarion och känslor kunde jag verkligen känna igen i filmen. Ta exempelvis början där huvudkaraktären Benjamin misstros för att vara skrivvakt istället för vikarie, det händer nästan lite för ofta.

Filmens största styrka är definitivt alla starka personligheter vi får ta del av genom lärarkåren. Det är inte så konstigt att det blir så när man slänger ihop några av Frankrikes bästa skådespelare och ger dem ett väldigt välskrivet manus. Det blir en extremt intressant story när man får uppleva alla lärares olika personligheter och dess dimensioner, speciellt Benjamins som enligt mig växer hela filmen. 

Slutligen får filmen en 3.75 av 5. Att göra en film om läraryrket kan tänkas relativt svårt och skapar i sig inte så mycket intresse men ett bra manus och väldigt nyanserade karaktärer gör filmen väldigt sevärd.

Reporter

David Roman
Ung Media Väst

Fler artiklar