Crimetime Award höll under bokmässan sin nionde årliga prisutdelning den 30 september på scenen Kåken tillsammans med temapartnern BookBeat. Evenemanget leddes av Titti Schultz och Rebecka Edgren Aldén. Det var en intensiv och minnesvärd timme fylld av spänning och mysterier där författare och uppläsare hyllades för sina briljanta verk. Prisutdelningen hedrade en mångfald av vinnare som fångade publiken och förde dem in i en värld av brott, gåtor och mörka hemligheter.
För att avgöra vinnarna i Crimetimes kategorier, inrättas två separat jurygrupper med sakkunniga inom litteraturen och förlagsbranschen. Vad som särskiljer Crimetime Award är dock att läsarna också har en aktiv roll genom att rösta på sina personliga favoriter. Detta innebär att varje enskild röst från allmänheten räknas som en juryröst och väger lika tungt som bedömningarna från de professionella jurygrupperna.
BookBeats utmärkelser är datadrivna och speglar lyssnarnas preferenser och val. Kandidaterna bedöms utifrån parametrar som inkluderar popularitet, genomlyssning och hur omtyckta böcker har varit.
Årets deckardebut – Isberg av Niklas Turner Olofsson
Niklas Turner Olofsson prisades med Årets deckardebut för sin debutroman Isberg. “Isberg är en gåtfull berättelse som utforskar hemligheter och intriger i den avlägsna byn Tassby i Dalarna och den kyliga staden Luleå. Författaren skapar en dunkel och mystisk atmosfär som håller läsaren på helspänn”, Din guide till Crimetime Award – Årets deckardebut 2023
För denna utmärkelse var även Johan Tralau för Höken sjunger om död, Emmy Walt för Flykt, Niklas Turner Olovzon för Isberg, Lotta Malmhester för Sprucket ansikte och Per Hellgren för En instängd man nominerade.
Juryns motivering: “För en gedigen och välskriven roman om lögner och svek, ensamhet och begär, samt en desperat längtan efter att både få passa in och vara sig själv. Vi i juryn imponeras av de fint utmejslade karaktärerna som både berör och upprör. Ett familjedrama i glesbygden som blivit författarens stora genombrott – den här debuten har omfamnats av både läsare och kritiker. Vi är övertygade om att det här är början på ett stort författarskap.”
Årets hederspris – Jan Guillou
Sedan år 2016 har Crimetime Award Årets hederspris varit en prestigefylld utmärkelse som syftar till att hedra en individ, oavsett om det är en författare eller någon annan person, som har haft en betydande och nyskapande inverkan på den svenska kriminallitteraturen och hjälpt till att sätta Sverige på kartan inom deckargenren. Tidigare pristagare inkluderar framstående namn som Maj Sjöwall (2016), Kerstin Ekman (2017) och Håkan Nesser (2020).
Årets hederspris har tilldelats Jan Guillou. Under hans långa författarskap, som början 1971 med romanen ”Om kriget kommer”, har han sammanlagt skrivit över femtio böcker. Nu är Guillou aktuell med romanen Eventuellt uppsåt – att döda ortens gangsters, vilket är andra delen i en ny serie om Carl Hamilton och Erik Ponti.
Juryns motivering: “För ett rikt och omfattande författarskap med en imponerande genrebredd. Här har vi en framgångsrik pionjär som med disciplin, yrkesskicklighet och stort mod alltid vågat gå sin egen väg. Med fler än femtio böcker, över 13 miljoner sålda bara i Sverige, blev han vår första bestsellerförfattare på riktigt genom att hitta fram till helt nya läsare, inte minst manliga sådana. Hur liten bokhyllan än var fanns där i alla fall alltid ett exemplar av Coq Rouge. Med serien om Carl Hamilton skapade han den moderna svenska spionromanen som fått många efterföljare. Ett världspolitiskt tidsdokument som i dag fått en obehaglig aktualitet. Både den serien och flera av hans andra böcker har filmatiserats. Efter över femtio år som författare är han äntligen tillbaka i deckarhyllan med den nya serien om sina nu till åren komna hjältar Hamilton och Ponti, skriven med en uppenbar kreativ lust, ett genuint samhällsengagemang och en välkommen respektlöshet för genren. Uppfriskande och som vanligt med en vass penna. Crimetime Award årets hederspris 2023 tilldelas Jan Guillou.”
Årets barndeckare – Elin Säfström
Årets barndeckarpris tilldelas en författare inom barnlitteratur som är specialiserad på att skapa spännande berättelser för barn i åldern 6–12 år. Priset erkänner författarens betydande bidrag till genren samt deras förmåga att inspirera barn att upptäcka glädjen i läsning och böcker. Årets pristagare är Elin Säfström för Sunnanvinda: Herrgårdens hemlighet (Bonnier Carlsen).
För denna utmärkelse var även Petrus Dahlin och Peter Bergting för Min nya vän Håken, Ann-Christine Magnusson och Anna Knutsson för serien Trustville med boken Bara början, Greta Boström för Flickan i grottan och Micaela Favilla för Hjärtat i källaren nominerade.
Juryns motivering: “En välskriven sträckläsarbok som trollbinder sina läsare. Om sorg och ensamhet, men också om vänskap och gemenskap. Hur långt är vi beredda att gå för dem vi älskar? Nej, det är ingen klassisk deckare, men väl en spännande berättelse med karaktäristiska deckarelement. Vi läser hela tiden hetsigt vidare för att få svaren på gåtorna: Vem kastade den döda katten mot fönstret? Vilka hemligheter ruvar Williams familj på? Och vem är det egentligen som dödar djuren i skogen? Vi älskar att befinna oss i den här magiska världen och ser fram emot fler böcker i serien.”
BookBeats pris till Årets deckare 2023 – Parasiten av Sofie Sarenbrant
I en skimrande rosa klänning tog författaren Sofie Sarenbrant emot priset Årets deckare 2023 för sin bok Parasiten, som är den elfte fristående delen i serien om kriminalinspektör Emma Sköld. Sarenbrant var även nominerad till Årets svenska deckarförfattare för femte gången, en utmärkelse hon vann 2019, 2020 och 2022.
För denna utmärkelse var även X av Pascal Engman, Gökungen av Camilla Läckberg, Det slutna rummet av Mari Jungstedt, Botgöraren av Viveca Sten och Spindeln av Lars Kepler nominerade.
BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare – Lars Kepler
BookBeats pris för Årets svenska deckare tilldelades författarduon Lars Kepler, vilket är pseudonymen som Alexandra och Alexander Ahndoril skriver under. Författarduon tilldelades även detta pris 2021, och deras senaste bok Spindeln, som är den nionde boken i serien om Joona Linna, har även belönats med Adlibrispriset Årets deckare 2022 och är årets mest populära bok på Storytel i form av antal lyssningar.
För denna utmärkelse var även Viveca Sten, Camilla Läckberg, Sofie Sarenbrant, Mari Jungstedt och Kristina Ohlsson nominerade.
BookBeats pris till Årets svenska deckare uppläsare – Jonas Malmsjö
Det nyligen instiftade uppläsarpriset, som fokuserar på att uppmärksamma och hylla den betydelsefulla rollen som inläsare har för lyssningsupplevelsen, tilldelades Jonas Malmsjö. Jonas Malmsjö är känd för att ha läst upp böcker av bland andra Lars Keplers, Mikael Ressem, Tony Fisher, Christina Larsson, Johannes Selåker och Leffe Grimwalker.
För denna utmärkelse var även Gunilla Leining, Katarina Ewerlöf, Fredde Granberg, Marie Richardson och Reine Brynolfsson nominerade.
”…äntligen får vi möjlighet att hylla Jonas Malmsjö för alla timmar lyssnarna spenderat med hans röst i hörlurarna” – Emelie Hollbox, Senior Content Performance Specialist på BookBeat.
Reporter
Olivia Karlsson Lexberg från Ung Media Väst