Bild: Lukas Gamlén

Bokmässan 2024 gav mycket nytt, men är samtidigt sig slående lik. Varje september omvandlas Svenska Mässan i Göteborg från en steril mässlokal till en samlingsplats bortom en stressig vardag, där kreativitet och kunskap ges utrymme att flöda fritt. 

När jag för två år sedan besökte Bokmässan för första gången, hamnade jag i ett samtal med en kvinna vid en av alla montrar. Kvinnan gav mig en utmaning, en utmaning som hon själv kallade för mässans svåraste: att gå runt en hel dag utan att stöta på Jan Guillou.

Huruvida jag klarade utmaningen eller inte lämnar vi obesvarat för tillfället, men en sak var säker – det blev sannerligen en svår utmaning. 

Bokmässan varade i fyra dagar, vilket utifrån kan tänkas vara en aning kort. Med facit i hand är det dock mer än tillräckligt beaktat det fullspäckade schemat och alla de intryck mässdagarna medför.

Kultureliten och engagerade föreståndare för en rad organisationer trängs med “vanligt folk” som det stavas inom politiken. Årets Bokmässa kan gott och väl skryta med sina 90 000 besökare, 750 utställare och över 3500 programpunkter.

Däribland fick stjärnförfattaren Joyce Carol Oates ta emot det hedervärda priset ”Sjöjungfrun” för sitt nitiska författarskap genom åren, en välförtjänt tilldelning till en av litteraturens främsta. Faktum är att de internationella influenserna ökar, och utöver Oates deltog 116 internationella medverkande från 29 olika länder vilket är mer än häpnadsväckande. 

I myllret återfinns däremot en annan slags hjältar och hjältinnor, som tyvärr tillägnas för lite uppmärksamhet och ofta glöms bort. Jag talar såklart om “tobakstanterna”, representanter för organisationen Lärare mot tobak.

Dessa glada, vänliga och kunniga kvinnor står där, år ut och år in, och talar om nackdelarna med tobak och det vita snuset. Inte minst talar de om vad snusandet har för effekter på unga högstadie- och gymnasieelevers hälsa. I våra många och långa samtal sker dock alltid ett skifte. Det är ständigt till deras besvikelse de skannar min vänsterficka och ser den cirkelformade konturen av en dosa, varpå leendet successivt växlar och munnen formar orden “nääämen”.

Trots att jag med råge har åldern inne väcks alltid en skuldkänsla och jag tänker för mig själv “är du inte bättre än så Lukas, efter allt de informerat om?”. Kontentan är ändå att dessa lärare gör ett viktigt och osjälviskt arbete, de är helt enkelt vardagshjältinnor – som det stavas av det sunda förnuftet. 

Bokmässans folkmassor slukas till stor del upp av den stora lokalen, men i år lyckades ändå samtliga besökare vallfärda åt ett och samma håll: nämligen till andra våningen och GP-monterns barista. Kannorna ångar varma och mjölken skummas kraftigt samtidigt som köerna till kaffet ringlar sig längre än motsvarande köer på Autobahn.

Men inte är det konstigt egentligen? GP:s monter erbjuder inte bara intressanta samtal och intervjuer, i år med namn som Marcus Berggren och Ludmilla Engquist, utan även det koffein besökarna törstar när huvudvärken smyger sig på. Applåderna är oändliga för de baristor som tar sig an en sådan uppgift. 

Just det, nu åter till historien med Jan Guillou. Det tog sisådär fem minuter efter mitt samtal med kvinnan innan jag såg en flock människor som samlats runt Piratförlagets monter, där Bokmässans förgrundsgestalt satt och signerade böcker.Jag fick tillslut kapitulera och se mig besegrad. Utmaningen jag fått av kvinnan var omöjlig att klara av, åtminstone för den som inte går runt och blundar.

Att Bokmässan utvecklas och pånyttföds varje år är underbart, men det är sannerligen något fint med sådant som bevaras och är sig likt. Guillous ständiga närvaro inger en trygghet som enbart personliga kritiker skulle ifrågasätta.

Tills vi hörs av igen nästa år, vill jag ge dig som läsare en utmaning. Kanske den SVÅRASTE av dem alla. Under Bokmässan 2025 ska du försöka att inte se Jan Guillou, inte bli påkommen med en snusdosa av “tobakstanterna” och sist men inte minst avstå från att konsumera kaffe från en viss monter.

Med de orden önskar jag dig lycka till, säger hejdå till Bokmässan 2024 och hälsar Bokmässan 2025 välkommen!

Reporter

Lukas Gamlén, Ung Media Väst

Fler artiklar