Det var under Daria Spitza, 27 år, andra år vid hennes studietid i Uppsala inom media kommunikation och journalistik, som hon startade tidningen KULT magasin. När Daria blev medveten om mediebranschens höga trösklar och hur svårt det var att ta sig in så hamnade hon i ett läge där hon gärna ville få utlopp för sin passion, att skriva, men inte visste vart hon skulle vända sig. Daria tyckte sig inte hitta det medium som hon letade efter och det blev även något som hon sedan förstod saknades i den svenska medie-scenen. Det kom att bli startskottet för att starta upp KULT magasin.

Jag saknade något som var mer genreöverskridande och kreativt och landade till slut i att det behövde göras och då fick man göra det själv eftersom att det inte fanns, säger Daria Spitza.

Daria Spitza studerade i Uppsala och det var där hon startade sin tidning. Idag bor hon däremot i Göteborg. Foto: Privat

Hur passionen för tidningar och skrivandet kom till, berättar Daria om att det har funnits i hennes liv sedan hon var liten.

Jag älskade tidningar när jag var liten. Jag älskade att hålla i en tidning, blandningen av text och det visuella. Jag tror jag alltid velat ha en tidning utan att veta vad det faktiskt innebär att jobba med till exempel journalistik, säger Daria Spitza.

När Daria startade upp tidningen så var det ingen specifik tidning som hon tog inspiration av, utan menar mer att det är en salig blandning av olika saker som har inspirerat henne under tiden, något som hon läst, saker under uppväxten och sådant som satt sig i minnet.

Jag skulle säga att det är en härlig liten kompott av olika inspirationer, säger Daria Spitza.

Fördelarna med att vara en ung medieentreprenör är enligt Daria att man kan komma in med andra perspektiv samt andra tankesätt. Just konkret för Daria har KULT magasin öppnat många dörrar för henne som varit stängda innan, som hon inte vetat hur hon hade öppnat annars.

Daria har varit mycket musikintresserad och det är också något som drivit till KULT, därav var det verkligen en milstolpe för Daria när hon blev tillfrågad att vara med i Grammisjuryn.

Det var väldigt coolt, skrattar Daria Spitza.

Däremot så kan det komma med utmaningar som Daria påpekar.

Det är svårare att bli tagen på allvar, speciellt som ung tjej när man ska göra grejer, säger Daria Spitza.

Men det största av allt menar ändå Daria är att inse det faktum att hon gör det här och att människor verkar tycka om det. Hon säger att hon har karvat ut en liten plats åt sig själv men också för andra unga. 

Jag blir jättestolt när jag ser våra andra skribenter, redaktörer, fotografer, det har betytt jättemycket, säger Daria Spitza.

Daria Spitza vill fortsätta driva KULT framåt och pröva på fler saker. Foto: Privat

Daria vill fortsätta med journalistiken och skrivandet, men är också öppen för att pröva på nya format såsom radio. Hon känner att hon fått möjligheter att pröva på mycket nytt genom KULT, men såklart finns det massa saker kvar som hon ännu inte gjort. Darias framtidsvisioner för KULT är att tidningen ska fortsätta att få en självklar plats för kulturjournalistik för unga och nå ut till fler.

Att det ska kunna fortsätta vara en plats där man kan få prova sig fram, sänka de där trösklarna där man kan experimentera lite. Där det inte spelar någon roll vilken bakgrund eller vilka kontakter man har inom mediebranschen, säger Daria Spitza.

Och detta är Darias tips till framtida unga medieintresserade och medieentrepenörer.

Det här är så klyschigt men det är det enda riktiga tipset, men för att jag själv hade behövt höra detta som tonåriga tusen gånger om, och det är att våga, säger Daria Spitza.


Daria menar att för att vinna så måste du våga, det är helt okej om det inte blir så som du tänker dig.

Försök hitta en lucka, identifiera något som inte finns inom mediebranschen som du tycker fattas, för tycker du att det fattas är det stor chans att andra gör det också, avslutar Daria Spitza.

Reporter

Wilma Broberg, Meskalin

Fler artiklar