Guuled Mohamed har hittat sitt kall – han ska bli journalist. Förra året vann Guuled Unga Journalistpriset och har publicerat två gräv på Aftonbladet, som handlar om unga killars upplevelser i Järvaområdet och övertramp av polisen.

Guuled bestämde sig för att bli journalist för ett år sedan och la framtiden som ekonom på hyllan.

Ung Press träffar Guuled Mohamed, 19, år på kansliet i Stockholm. Guuled tillhör föreningen Galdem A Talk och Ung Media Stockholm.

Hur började du med journalistik?

– Allt började med att jag fick möjligheten att intervjua politiker under Järvaveckan förra sommaren. Det kändes som att alla politiker pratade från ett manus, så jag tyckte det var roligare att intervjua folk runt omkring mig vars röster inte hörs. Jag skulle egentligen blivit ekonom tänkte jag, men det var då jag insåg att journalistik var grejen, säger Guuled Mohamed. 

Därefter började Guuled prata med unga från Järvaområdet i Stockholm (han är själv från Järva). En berättelse upprepades bland flera unga killar i området – att polisen trakasserade, stoppade, visiterade och slog dem.

– Många unga sa samma sak oberoende från varandra och alla hade liknande historier. Det kändes som det måste ligga något i det och jag började undersöka. En utmaning var att förtroendet mot journalister är lågt så många ville inte prata. Däremot tror jag tror det hjälpte att jag är från området.

Guuled började med att gräva i berättelserna och skrev sitt första gräv om deras känslor och upplevelser. Det tog runt tre månader att undersöka och skriva. Grävet plockades upp av flera medier och Guuled fick fin respons efter.

– Många kontaktade mig och var glada att deras och ungas röster blev hörda. De var trötta på att detta händer och känner sig frustrerade. Jag är glad att jag fick dela deras historia och hoppas att det kan hjälpa.

Prisbelönt gräv

Grävet vann Unga Journalistpriset 2023, som delades ut av Mediekompass, Mobile Stories och Aftonbladet. Under prisutdelningen berättade Guuled om sitt gräv för en journalist och fotograf från Aftonbladet. 

Det var så Lisa Horn, journalist på Aftonbladet, fick nys om Guuled. Mitt under en lektion i skolan hörde hon av sig. 

– Lisa smsade mig och sa att hon ville samarbeta med mig. Jag blev lite nervös men ringde upp direkt efter lektionen. Aftonbladet ville göra något kring visitationszoner. 

En återkommande berättelse Guuled hört i Järva, var att unga hade blivit upplockade av polisen och kördes ut i skogen. Guuled och Lisa började undersöka fler områden i Sverige och hörde liknande upplevelser i landet. 

– Vi insåg att historierna liknande varandra, oberoende var i landet. Vi lyssnade på berättelserna, men dubbelkollade också allt som de sa.

Under första grävet hade Guuled kunnat knyta kontakter och skapa ett förtroende i områdena. 

– Många ville prata om det här ämnet och är trötta på att det händer. De känner sig frustrerade och då jag hade ett förtroende hos dem sen innan så ville de prata med mig. Polisen var svårare att få tag på, men de gav oss respons till slut.

Grävet tog runt en månad att göra och plockades upp av riksmedia. Guuled fick gästa SVT:s Morgonstudion och prata i Sveriges Radio. 

Hur har responsen varit? 

– Jag har fått höra att personer i områdena har spridit reportaget runt till varandra. Det är det högsta man kan få, att de bryr sig och läser. Det är en high-five till mig själv. 

Vad kommer härnäst för dig? 

– Nu engagerar jag mig i EU-frågor och har precis kommit tillbaka från Bryssel. Jag ska även starta egen TikTok-kanal om journalistik, säger Guuled.

Guuled har startat egen nyhetskanal på sociala medier.

Guuled Mohameds topp tre tips hur du gör ett gräv: 

  1. Prata med folk! Fråga folk vad som händer, vilka lagar som stiftas som påverkar folk. Mitt gräv växte fram genom min omgivning. Fråga vad som händer, hur de påverkas och är det ett återkommande problem? 
  2. Verifiera det du får höra. Samla information. Om du hör samma sak från flera håll oberoende av varandra – tyder det på att du är på rätt spår. 
  3. Fråga om hjälp. Det är lätt att bli översvämmad av negativa tankar, så be om hjälp och bolla idéer med andra. Få feedback och guidning.

Ung Press

Redaktionen

Fler artiklar