
Under den senaste tiden har det varit en stormig debatt om huruvida influencers har tagit över journalistyrket eller inte. Politiker och makthavare väljer att gästa influencers Youtube-kanaler och poddar istället för att svara på gammelmedias frågor. Att politiker ska vara tillgängliga inom alla olika medier är väsentligt för att vi ska få ett fungerande politiskt klimat, men bör influencers sluta bjuda in politiker och makthavare till samtal?
Under Almedalsveckan har det varit flera samtal och debatter om just det här ämnet. Jag gick in på Gute Hotell i Visby och lyssnade på vad forskare, nätverksgrundare och tidningsredaktörer hade att säga om saken. Jag var säker på att allt som skulle sägas skulle gå i linje med det jag tyckte och tänkte; Influencers har ingen kunskap om hur man ställer kritiska frågor, de förstår inte hur objektiv man måste vara och har ingen koll på de pressetiska reglerna! Eller?
Kajsa Falasca är docent inom medie- och kommunikationsvetenskap på Mittuniversitetet och förklarade under panelsamtalet att vi behöver influencers för att nå den unga publiken. Unga tar till sig och lyssnar på influencers, men det vi unga är extra bra på är att söka oss vidare. Efter att ha sett ett youtube klipp med vår favoritkreatör öppnar vi upp ögonen för frågor som vi annars inte visste fanns eller brydde oss om. Via den vägen kan vi hitta till partiledardebatter, intervjuer med dagstidningar eller en helt vanlig debattartikel. Influencers har makt, och den bör användas för att få barn och unga att bli mer insatta i politiska samhällsfrågor.
Tyvärr tar vi ungdomar inte in information om samhällsfrågor på samma sätt som den äldre generationen gör. Gammelmedia, alltså dagstidningar, tv-nyheter och radioinslag är inte lika lockande längre. Istället vänder vi oss till internet. Främst till de influencers eller kreatörer som vi följer och gillar mest. Finns det en nackdel med det? Du kanske tror, precis som jag gjorde tidigare, att man får ett snävt perspektiv. Att man blir manipulerad av influencers och kreatörer att tycka och tänka på ett visst sätt. Det visar sig att så är inte fallet.Kajsa Falasca förklarade att under corona pandemin såg man att unga i Sverige sökte sig till SVT för att få reda på de senaste uppdateringarna och nyheterna. Vi har kunskap om vilka medier som ger oss ett brett perspektiv på nyheter och vi har även tillit till att dessa medier ska ge oss korrekt information. Vi vände oss alltså inte till Mauris Youtube eller Thereses TikTok Vi förstår att om vi vill ha pålitliga källor är det främst etermedia vi ska kolla på. Att ha ett lättsamt och förståeligt språk är ytterst viktigt för att fånga upp de unga som tycker att politik är tråkigt och ointressant, vilket gammelmedia väldigt sällan lyckas med. Om debatten däremot finns på de plattformar som vi brukar vara på, och leds av vår favorit influencer är chansen större att vi blir intresserade av ämnet och söker oss vidare.

Jag anser däremot fortfarande att det ska finnas en ordentlig nivå på hur influencers bemöter makthavare och politiker. Det bör vara kritiska, men lättsamma. Kunna balansera seriösa frågor med en avslappnad jargong. Fånga upp intressent inom tråkiga ämnen och se till att ha publiken med sig. Det är många krav, men hälften av dem brukar kreatörer och influencers inte ha några problem med. De vi ska ställa krav på är makthavare och politiker. De ska inte kunna undvika gammelmedia i två månader för att sedan gå till influencers och gästa deras Youtube eller podd. De har blivit folkvalda och måste kunna stå för sina ord och handlingar, både på Margauxs Youtube och på SVTs aktuellt.
Det är viktigt att folk med makt tar ansvar över vad och hur de kan påverka. Är man influenser hoppas och tror jag på att man vill ge sin publik ett nyanserat och objektivt perspektiv på samtliga samhällsfrågor. Att man förstår att man har makt och kraft att påverka så mycket mer än vad ens följare bör köpa för hörlurar. Om influencers är sättet som vi får in unga i samhällsdebatten, then so be it. Journalister och influencers har mycket att lära av varandra, speciellt där deras två världar möts. De måste kunna samexistera för att utveckla det politiska landskapet så att hela samhället kan ta del av det. Att exkludera det ena eller det andra gör ingen nytta just nu. Vi behöver fånga upp alla de unga som lämnas utanför det politiska landskapet. Ungas röster måste få höras mer och vi ska inte bara vara med i debatten, vi måste börja leda den också.
Detta är skribentens egna åsikter.