Nu när Almedalsveckan har passerat är det tydligt hur alkoholfixerade de flesta evenemang är. Under veckan har det arrangerats en massa mingel som gett möjligheter att träffa politiker, tjänstemän och liknade. För att hålla koll på de hetaste minglen under veckan har sidor som makthavare.se gjort en lista på de tio hetaste minglen under veckan. Av dessa tio serverade ungefär hälften alkohol. När det serveras alkohol på mingel hindras ungdomar under 18 år från att delta på grund av bristen på personal. Är det viktigare att få smutta på gratis rosé än att ge ungdomar möjligheten att komma till tals och få knyta betydelsefulla kontakter? I så fall är det dags att man som arrangör prioriterar om.

Man ska inte hindras från att delta i evenemang som handlar om möjligheten att påverka bara för att man inte är 18 år fyllda. De flesta politiker vill att ungdomar ska komma till tals, men kan de inte vinna vår röst i valet värderas vi inte lika mycket. Bara för att man är under 18 år betyder det inte att man har sämre koll på vad man vill förändra eller vilka frågor som man tycker är relevanta att diskutera. Som 18-åring kan man inte tala för alla ungdomar. Man vet till exempel inte hur högstadieelever ser på olika beslut eller på de aktuella frågorna. Politikerna måste återigen föra debatten med oss ungdomar och inte om oss. Det är lätt att anta vad en viss grupp vill ha för att de själva inte anses vara mogna nog för att veta det själv. Vad är det som säger att en vuxen person vet bättre än oss ungdomar om vad som är rätt och fel? Vi ungdomar är precis lika redo som dig som är vuxen att engagera oss för att förändra.

Almedalen ska vara ett arrangemang för alla som är intresserade av politik oavsett ålder. Jag tycker att man ska sträva efter ett Almedalen för alla, och ett Almedalen som är alkoholfritt så alla kan delta i mingel och evenemang oavsett ålder. Man ska inte exkluderas från evenemang på grund av alkoholservering. Vad är det egentliga budskapet med Almedalsveckan? Är det budskapet att alla inte ska komma till tals? Jag har därför en fråga till dig som vuxen, är alkoholen viktigare än oss ungdomar?

Varför serveras inte det alkoholfria alternativet Almedalsdrinken istället? www.almedalsdrinken.se
Varför serveras inte det alkoholfria alternativet Almedalsdrinken istället? www.almedalsdrinken.se

 

Fler artiklar